Plătește-te pe tine și familia ta prima dată!

PUNE-ȚI SIGURANȚA FINANCIARĂ ÎN PRIMUL PLAN! De fapt, vreau să-ți transmit, cititorule, că dacă vrei să economisești, poți să faci asta cu ușurință și tu!

PUNE-ȚI SIGURANȚA FINANCIARĂ ÎN PRIMUL PLAN!

În articolul anterior am analizat starea de sănătate a finanțelor personale. Mai concret, am calculat valoarea netă personală și am identificat un sistem de referință față de care ne putem (re)configura planul financiar pentru a deveni acumulatori de avere, dacă ne dorim, desigur.

Presupun ai aflat cum stai din perspectiva valorii nete personale, și de aceea, acum îți propun să-ți descoperi comportamentul financiar, din punctul de vedere al fluxului de numerar.

Te rog să te gândești retrospectiv la ultimele 6 luni din viața ta și să-ți analizezi intrările, respectiv ieșirile de numerar. Calculează-ți veniturile, din toate sursele, dar și cheltuielile pe care le-ai angajat în tot acest răstimp. Notează, într-un tabel similar celui de mai jos, cifrele care reprezintă media pe ultimele 6 luni pe fiecare item în parte.

Acum, hai să analizăm! Presupun că știi că nu-i în regulă să ai o singură sursă de venit. Dacă aceasta dispare, chiar și temporar, ce se poate întâmpla cu planurile tale?! Pentru a te asigura că așa ceva nu vei experimenta vreodată, îți sugerez să faci o listă cu pasiunile pe care le ai… oare n-ai putea să-ți pui talentul la bătaie și să-ți transformi una dintre activitățile care-ți plac în activități aducătoare de venit? Eu așa am făcut și pot să-ți spun că mi-am suplimentat veniturile lunare cu sume cuprinse între 150 și 500 euro. Chiar dacă-mi vei scrie că tu nu poți face asta… nu te cred… pentru că, din fericire, trăim într-o lume globalizată care ne oferă posibilități nelimitate, aflate la un click distanță. 

Iată câteva idei! Pentru a-ți suplimenta sursele de venit ai putea accesa una dintre platformele pentru freelanceri: www.upwork.com, www.fiverr.com sau www.peopleforhour.com, pe care-ți poți face un profil și prezenta oferta serviciilor tale… așa vei lua contact cu lumea business-ului dintr-o perspectivă personală.

Abia aștept să-mi spui cum funcționează pentru tine. 

O monitorizare atentă și constantă a fluxului de lichidități te va ajuta să îți planifici mai bine creșterea valorii nete personale și să faci față cu brio evenimentelor neprevăzute din viața ta.

Dar hai să vedem cum stăm și cu cheltuielile. Te rog să-ți privești lista cheltuielilor și să verifici dacă există vreo sumă, oricât de mică, pe care ai înscris-o la categoria „economii/investiții”. De fapt, te întreb foarte serios, dacă ai vreo sumă pe care o ecomonisești lunar cu scopul de a o transforma curând în investiție? Dacă da, felicitări, continuă acest bun obicei! Dacă nu, chiar vreau să aflu ce te împiedică!

Continuând pe subiect, ai putea face o evaluare serioasă a cheltuielilor tale evaluând fiecare categorie în parte. Vezi care dintre cheltuieli sunt nepermis de mari, respectiv, inexplicabil de repetitive și fără sens. Aprofundează analiza uitându-te la categoriile de cheltuieli pe care le poți exclude sau micșora. Totodată, este important să mărești costurile în categoriile care te pot ajuta să-ți crești valoarea și să-ți maximizezi potențialul educațional/profesional. S-ar putea să ai nevoie în viitor de un boost de knowhow.

Care este rezultatul tău la finalul acestui exercițiu? Dacă ai surplus, ce faci de obicei cu acesta… îl cheltui sau îl pui deoparte? Dar dacă ai deficit, cum îl acoperi? Presupun că îți este greu să scoți bani din buzunar, atunci când acesta-i gol…

De aceea, mi-am propus să-ți arăt o metodă prin care eu reușesc să pun bani deoparte, în fiecare zi. Începând cu Noiembrie 2016, mi-am pus plată recurentă la contul personal din bancă. În mod automat, în fiecare luni dimineața îmi dispar din contul curent 35 lei, câte 5 lei/zi pentru săptămâna care tocmai s-a încheiat, și îmi apar în contul de economii. Este un sentiment foarte plăcut, care m-a determinat ca la fiecare 2 luni să cresc suma economisită astfel. Metoda îmi permite să plasez cel puțin câte 1800 lei la fiecare început de an într-un fond mutual sau în acțiuni la BVB. Bineînțeles, când am văzut cum funcționează, am continuat să alimentez contul de economii, suplimentar, și pentru soț, copil, noră, inclusiv pentru cei doi nepoți „neproiectați” încă. 

De fapt, vreau să-ți transmit, cititorule, că dacă vrei să economisești, poți să faci asta cu ușurință și tu! Ideea este să-ți dorești și să te lași captivat(ă) de rezultat. Vei fi tentat(ă) să duci economisirea la un alt nivel, mai mult și mai mult. Iar cel mai important aspect îl reprezintă faptul că începi să strângi o sumă de bani, oricât de mică, dar cu un scop foarte precis. 

Așa cum am scris și mai sus, sumele pe care eu le economisesc folosind această metodă reprezintă baza constituirii unor fonduri de rezervă sau fonduri mutuale deschise pe termen mediu și lung.

Nu zic să faci ca mine. Ce funcționează pentru mine nu-i neapărat să funcționeze pentru tine! Dar te provoc să vezi cum poți economisi zilnic o sumă mică de bani, care se transformă, în timp, în sume semnificative.

Dar ce spun eu aici, până la urmă există și metode consacrate care te-ar putea inspira în această direcție… David Bach, un american finanțist, autor al unor cărți referitoare la alegerile personale financiare, a brevetat o metodă simplă de identificare a comportamentului financiar personal pe care a numit-o „Factorul Latte”

Metoda constă în parcurgerea a trei etape de bun simț:

(1) Identifică care îți este comportamentul zilnic plătind „un ceva” care-ți satisface o plăcere vinovată/nevinovată, de exemplu o cafea, un covrig, un pachet de țigări etc.

(2) Amintește-ți câți bani plătești zilnic pentru acel „ceva”

(3) Apoi, stabilește dacă te apuci să dublezi suma respectivă punând o sumă egală într-un cont de economii; sau dacă înjumătățești suma respectivă, economisind cealaltă jumătate.

Poți proceda oricum dorești. Gândește-te că astfel poți capitaliza pe comportamentul deja format pe care-l ai. Diferit va fi doar să repartizezi altfel sumele pe care le extragi zilnic din buzunar sau de pe card.

În plus, pentru a-ți mări suma economisită, David Bach spune că mai poți utiliza și „Duble Latte”. Nu, n-ai ghicit! Nu-i despre a dubla suma sugerată mai sus. Este despre a-ți identifica tot surplusul de bani pe care îl dai, voluntar, furnizorilor tăi de utilități, de exemplu. 

El spune că-i mega simplu! La finalul fiecărui an te uiți pe balanța ta de plăți către serviciile de telefonie, TV, energie, gaz, electricitate, asigurări etc. și stabilești dacă contractul tău este ok din perspectiva costului pe care-l plătești acestora în raport cu utilizarea serviciilor pentru cae plătești. Analizează cât de profitabil este abonamentul tău lunar! Care este costul lunar și cât folosești din ceea ce plătești lunar?

Mărturisesc! Eu am început să practic acest tip de comportament și așa reușesc să pun deoparte, sumplimentar, încă 50 lei lunar doar din renegocierea cu furnizorul meu de telefonie și TV.

Este simplu! Rămâne doar să încerci și să vezi dacă-i despre tine să-ți dozezi efortul pentru a nu-ți mai lăsa banii să-ți fugă printre degete în fiecare zi.

Fascinant la Analiza Fluxului de Numerar este faptul că-ți permite să ai o claritate exactă asupra intrărilor și ieșirilor tale de numerar. Astfel, ai posibilitatea să descoperi pe ce se duc banii tăi și care sunt grupele de cheltuieli pe care-i musai să le gestionezi mai eficient luna aceasta. Încearcă să vezi cum funcționează vreo 3-6 luni! Amână ideea de a nu da atenție acestor metode descrise mai sus până nu vezi cum funcționează pentru tine.

Simt nevoia să mai adaug ceva… claritatea de care-ți spun, îți va permite să-ți statisfaci  atât nevoile cât și dorințele pe care le ai. Nu-i în regulă să-ți tai din dorințe pentru că trebuie să-ți acoperi o nevoie, cu orice preț!

Eu n-am renunțat la vacanțele care mă umplu de energie și nici la a-mi cumpăra gadget-urile preferate pe care le folosesc zilnic în activitatea mea. Eu scad un cost din lista de cheltuieli în favoarea dorințelor mele, pentru că am claritate permanentă asupra fluxului meu de numerar. Până la urmă, este doar o inginerie financiară pe care o aplic lunar cu scopul de a-mi satisface plăcerile la care nu doresc să renunț, fără să consum din economiile pe care le fac cu scopul precis de a-mi investi banii în instrumente financiare aducătoare de venituri pasive. Scopul meu financiar primordial este acela de a-mi păstra nivelul de trai pe care mi-l doresc, pe toată perioada vieții mele, inclusiv după vârsta pensionării. 

„Independența financiară este 20% știință și 80% comportament educat.” (Dave Ramsey)

Îți sugerez să procedezi la fel. Pentru început, pune deoparte lunar 10% din cât câștigi! Pentru a face asta, caută metode care funcționează pentru tine, nu reinventa roata și forțează-te să te ții de plan! Repetiția este mama învățării.

Pune deoparte bani îmediat ce ai încasat veniturile! Abia după aceea, plătește-ți datoriile și cheltuie pe cele necesare vieții așa cum ți-ai bugetat. 

Spor la treabă și la făcut bani! Succes!

Photo by Manuel Schinner on Unsplash

Câștigă bani cu inteligență, economisește-i cu consecvență și cheltuie-i cu înțelepciune!

În cazul în care consideri că opinia ta poate fi valoroasă pentru comunitatea oamenilor preocupați de educația financiară, ne poți lăsa comentariul tău mai jos.

Lasă un răspuns

Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale.

Citeste mai mult

Tu știi valoarea averii pe care o deții?

VALOAREA NETĂ PERSONALĂ
Dacă vrei să descoperi cât îți valorează averea, este important să-ți măsori valoarea netă personală. Așa, vei avea un bun indicator al sănătății tale financiare și vei avea un reper măsurabil cu care vei putea lucra îndeaproape.

citeste mai mult »
Cum să-mi lansez prima afacere?

TOTUL ÎNCEPE ODATĂ CU VIZIUNEA
Micile afaceri joacă un rol important în economia oricărei societăți. Atunci când antreprenorul la început de drum își înființează o firmă, capitalizează pe oportunitatea de a-și testa ideile de afaceri pe o anumită piață.

citeste mai mult »