Care sunt riscurile la care te (auto)expui zilnic?

RISCURILE FINANCIARE Din perspectiva riscurilor zilnice, pentru început, vă propun să ne uităm retrospectiv la viața noastră, dar și la a persoanelor apropiate nouă: persoana semnificativă, copii, familie, prieteni, cunoștințe, colegi etc., dar și la evenimentele majore care au influențat planurile și în consecință, au schimbat traiectoria financiară a unora dintre noi.

RISCURILE FINANCIARE

În articolul anterior ne-am clarificat cum stăm cu intrările și ieșirile de numerar. Aceasta pentru a conștientiza deciziile financiare potrivite eficientizării costurilor lunare, dar și pentru a începe să ne creionăm propria strategie pentru a atrage mai mulți bani și a desena traseul către independență financiară.

Din perspectiva riscurilor zilnice, pentru început, vă propun să ne uităm retrospectiv la viața noastră, dar și la a persoanelor apropiate nouă: persoana semnificativă, copii, familie, prieteni, cunoștințe, colegi etc., dar și la evenimentele majore care au influențat planurile și în consecință, au schimbat traiectoria financiară a unora dintre noi. În acest sens, am o curiozitate, te-ai confruntat vreodată cu diminuarea veniturilor, ți-ai pierdut sau ai fost nevoit(ă) să renunți la locul de muncă, te-ai îmbolnăvit și pentru o perioadă ai fost în situația de a-ți modifica stilul de viață și reconfigura modul de a trăi, ai divorțat sau ai pierdut pe cineva drag, ți s-a stricat autoturismul când te așteptai mai puțin, cineva ți-a furat bicicleta sau altcineva te-a înșelat schimbându-ți dolarii în hârtii fără valoare? Sau din perspectivă pozitivă, ai primit oferta potrivită pentru a investi în educația ta, ți-ai deschis propria afacere, ai primit mașina mult visată de la dragii tăi aparținători, te-ai trezit părinte sau bunic(ă) peste noapte, ai intrat în săptămâna oarbă și te-ai căsătorit fără vreo pregătire prealabilă, ai contractat un credit foarte ofertant pentru a-ți achiziționa apartamentul mult visat, ai primit pe neașteptate o moștenire de la „mătușa Tamara” etc.?

Dacă da, cum te-ai simțit? Cum te-ai descurcat în acel context și mai, ales, cum ai făcut față acelor evenimente din punct de vedere financiar? Nădăjduiesc că ai avut o asigurare pentru activul afectat, un fond de rezervă pentru situația aceea neprevăzută sau un cont de economii care să-ți permită să plătești costurile aferente. Sau poate ai apelat la un prieten sau la o bancă… poate la un IFN?!

Hmm… dar cum ai „scoate cămașa” dacă n-ai avea aceste soluții la îndemână? Presupun că ar putea deveni complicat, stresant și extrem de inconfortabil să te ia pe nepregătite  vreun eveniment neașteptat exact în etapa de viață în care te afli acum!

Pentru a putea trece cu bine peste o situație delicată cu profundă semnificație emoțională venită și pe un fond instabil din punct de vedere financiar, oricare om are nevoie de timp, de efort suplimentar și multă energie pentru a se readapta, precum și de resurse puse deoparte pentru a-și recalibra cheltuielile și redresa veniturile. De fapt, oricare dintre noi avem nevoie de un prieten de nădejde: ANTICIPAREA.

Plecând de la premiza că „paza bună păzește primejdia rea” ar putea fi potrivit, ca de astăzi, să gândești în perspectivă. Vizualizează acele momente fericite sau mai nepotrivite care ar putea apărea în viitor și cărora îmi place să cred că-ți dorești să le faci față cu înțelepciune, pregătit(ă) inclusiv din punct de vedere financiar. Pentru aceasta, îți sugerez să-ți construiești propriul portofoliu de active care să aibă acele elemente care-ți pot asigura protecția și economisirea necesare rezolvării problemelor cu care te poți confrunta accidental sau anticipativ pe întreaga durată a vieții tale.

Reține că dacă nu te gândești la posibilele situații nu înseamnă că ție nu ți s-ar putea întâmpla. Consider că bunăstarea, siguranța financiară și fericirea personală și a familiei trebuie să fie primordiale pentru fiecare dintre noi. Puțin management al riscurilor s-ar putea să fie binevenit. Învățând să anticipezi evenimente la care înainte nici nu te gândeai că ar putea fi prezente în viața unui om ar putea să-ți ofere noi oportunități de a-ți îmbunătăți intuiția la probleme. Vei descoperi cum planificând un set de acțiuni de pre-întâmpinare poți să preiei șocul în cunoștință de cauză, cu consecințe mai puțin negative.

„Excelenţa nu este niciodată un accident. Este întotdeauna rezultatul unei intenţii înalte, a unui efort sincer şi a unei execuţii inteligente.” Aristotel

Chiar dacă subiectul propus în acest articol poate părea cam morbid, zic că-i cazul să-l abordăm matur, într-un mod practic. În funcție de obiceiurile și pasiunile pe care le ai, locurile călătoriilor tale, specificitatea muncii pe care o desfășori, stilului personal de viață, anturajului etc. ai putea să-ți planifici contractarea acelor produse care-ți asigură protecția financiară și de economisire care s-ar potrivi cu cine ești tu și care s-ar putea plia pe nevoile pe care le au/le-ar avea în viitor persoanele dragi ție, cei care depind exclusiv de tine.

Zic că ai putea să-ți închei polițe de asigurare, să-ți constitui fonduri de rezervă cu destinații exacte sau să-ți deschizi conturi de economii pe care să le accesezi din când în când, doar când este alertă maximă. 

Apoi, n-ar fi rău să te gândești dacă din când în când te-ar putea motiva o perioadă sabatică, o călătorie achiziționată ad-hoc sau îndeplinirea unui moft fără un scop precis. S-ar putea să descoperi că având posibilități financiare ai putea chiar să te reorientezi mai încrezător către noi orizonturi profesionale, să investești mai mult în propria educație  exact când crezi cel mai puțin că poți face asta sau chiar să-ți ajuți un prieten să treacă mai ușor peste o perioadă mai dificilă din punct de vedere financiar. 

Poți începe prin a economisi 10% din veniturile lunare. Ai putea testa cam 3-6 luni să vezi cum funcționează pentru tine. Sunt convinsă că-ți va plăcea să vezi cum îți cresc economiile și rezervele și astfel să fii tentat(ă) să mărești procentul banilor pe care dorești să-i pui deoparte. Eu am pățit-o! 🙂 Te asigur, este un sentiment extrem de plăcut să vezi cum un obicei simplu devenit „a doua natură” fără să conștientiezi te poate ajuta să strângi bani, chiar din puținul pe care consideri că-l ai lunar în buzunar.

„Trebuie să fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” (Gandhi)

Dacă job-ul tău și pasiunile pe care le ai sunt riscante este important să decizi dacă este cazul să-ți închei o asigurare de viață sau de accident. Dacă muncă ta presupune lucrul în condiții mecanice grele, toxicitate ridicată sau lucrul la înălțime/electricitate/etc. ai putea încheia o asigurare pentru invaliditate sau pentru boli cronice. Dacă locuiești într-o zonă cu risc de calamitate sau vreme nefavorabilă în cea mai mare parte a anului, asigură-te că ai o poliță care acoperă posibilele daune imobilului sau bunurilor tale. 

Călătorind prin lume este posibil chiar dacă consideri că te simți bine să te lovească o nevralgie dentară și să n-ai cum suporta durerea până acasă, fără intervenția vreunui medic. Te sfătuiesc să pleci în străinătate cu o asigurare de călătorie în buzunar. Nu-i scumpă și este esențială pentru a scăpa de complicații. În orice caz, nu pleca pe undeva fără să-ți anunți apropiații. Este musai ca cineva/oricine să știe pe unde ești. Dacă-ți plac senzațiile tari și faci speologie, de exemplu, și ceva te reține în subteran ar fi drăguț ca cineva să te caute în arealul în care ai putea să rămâi blocat.

Iar dacă intenționezi să pleci în vacanță, să te retragi pe o insulă (ca soțul meu) pentru o perioadă, să demisionezi de la actualul job, să intri în tagma freelancer-ilor, să-ți deschizi propria afacere, să ai bani pentru o altă mașină, să te înscrii la cursul de bucătari sau la cel de pilotaj dar n-ai finanțele necesare, ai putea să-ți faci un fond de rezervă. Poți să începi chiar de astăzi prin a-ți constitui un fond de rezervă care la un moment dat să fie echivalent cu suma cheltuielilor/veniturilor tale pe ultimele 3-6 luni. 

Eu am învățat să pun bani în conturi de rezervă, atât pentru vacanță, cât și pentru a-mi sprijini business-ul când situația economică este mai puțin favorabilă iar inflația își face de cap, sau când politicul produce vacarm. Fac asta de 6 ani și încet încet, dar cu determinare am reușit să strâng o sumă frumușică care mă susține atunci când am nevoie de un „colac de salvare”.

Totodată, am mai învățat că regula de bază constă în a învăța să vizualizez viitorul, cu realism dar și cu încredere. Apoi, am conștientizat că este esențial să am o disciplină personală în a accesa rezervele doar atunci când n-am alternativă, de preferat doar pentru scopul definit inițial. Nu în ultimul rând, mi-am perfecționat modul în care construiesc pe obiceiul nou creat. Este fain ca din când în când să-mi închid „autostrăzile” și să o iau prin „câmp”. Descopăr astfel că pot face lucruri de care nici nu credeam că sunt capabilă vreodată.

„Suntem ceea ce facem în mod repetat; excelența este un obicei.” Aristotel

Ați forma a „doua natură” din această perspectivă poate fi rețeta succesului, pentru că nici nu vei simți când automat vei direcționa banii exact în „buzunarul” croit pentru tipul de eveniment anticipat chiar de tine. Faptul de a trece lin, cu detașare și în cunoștință de cauză peste un eveniment neprevăzut este esențial pentru bunăstarea ta și a familiei tale.

Fii Responsabil, Analizează, Gândește și Decide pe picioarele tale! Doar tu poți face asta pentru tine și pentru cei dragi ai tăi.

Spor la treabă și la evitat riscurile inoportune! Succes!

Photo by Artem Beliaikin on Unsplash

Câștigă bani cu inteligență, economisește-i cu consecvență și cheltuie-i cu înțelepciune!

În cazul în care consideri că opinia ta poate fi valoroasă pentru comunitatea oamenilor preocupați de educația financiară, ne poți lăsa comentariul tău mai jos.

Lasă un răspuns

Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Înainte de apăsarea acestui buton, te rog să-mi confirmi că ai citit ce ți-am povestit despre cum am grijă de datele tale.

Citeste mai mult

Tu știi valoarea averii pe care o deții?

VALOAREA NETĂ PERSONALĂ
Dacă vrei să descoperi cât îți valorează averea, este important să-ți măsori valoarea netă personală. Așa, vei avea un bun indicator al sănătății tale financiare și vei avea un reper măsurabil cu care vei putea lucra îndeaproape.

citeste mai mult »
Cum să-mi lansez prima afacere?

TOTUL ÎNCEPE ODATĂ CU VIZIUNEA
Micile afaceri joacă un rol important în economia oricărei societăți. Atunci când antreprenorul la început de drum își înființează o firmă, capitalizează pe oportunitatea de a-și testa ideile de afaceri pe o anumită piață.

citeste mai mult »